flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві обговорили головні питання створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи

26 квітня 2019, 13:32

Учора в Києві відбувся круглий стіл – розширене засідання Постійної комісії Вищої ради правосуддя з питань Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Участь у ньому взяли представники органів та установ сфери юстиції, судів, зокрема, заступник голови Вінницького апеляційного суду Ігор Стадник, а також українські та міжнародні експерти. Обговорювали головні питання створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

За словами голови Вищої ради правосуддя Володимира Говорухи, одним із пріоритетів судової реформи, визначених Стратегією реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки, є поетапне запровадження інструментів «електронного правосуддя».

«Такі інструменти дадуть змогу користувачам звертатися до суду, сплачувати судовий збір, брати участь у провадженнях та отримувати необхідну інформацію і документи електронними засобами тощо», – сказав керівник ВРП.

Він також нагадав, що функціонування «електронного правосуддя» в Україні має забезпечити Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, створення якої передбачено змінами до процесуальних кодексів, що набрали чинності у грудні 2017 року.

Позицію Ради суддів України щодо запровадження ЄСІТС висловив голова РСУ Олег Ткачук.

«Інформаційно-телекомунікаційна система має полегшувати процеси, бути зрозумілою і доступною для кожного. До того ж для запуску роботи ЄСІТС потрібне кадрове забезпечення, обов'язковою умовою якого є навчання суддів та працівників апарату, а також належне матеріально-технічне забезпечення судів", – підкреслив очільник органу суддівського самоврядування.

До речі, за результатами розгляду проекту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему Вища рада правосуддя 28 лютого цього року, врахувавши рекомендації Постійної комісії, прийняла рішення повернути Державній судовій адміністрації України проект цього положення у зв’язку з необхідністю його суттєвого доопрацювання.

                                                                                                        За інформацією прес-служб ВРП і РСУ