flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВАС Сергій Медвецький долучився до наради у Верховному Суді

18 березня 2024, 11:19

Основні виклики для судової влади – це кадрове та фінансове забезпечення. Про це, зокрема, йшлося на нараді керівництва Верховного Суду з головами апеляційних судів, що відбулася 15 березня у Києві. До неї долучився й очільник Вінницького апеляційного суду Сергій Медвецький.

Порушуючи питання кадрового голоду, голови апеляційних інстанцій висловили ідею про можливість повернення до здійснення правосуддя тих суддів, які пішли у відставку, але не досягли граничного віку перебування на цій посаді. Це, вважають, дало б змогу вже зараз посилити кадрами апеляційні суди.

На думку ж Голови Верховного Суду Станіслава Кравченка, крім поповнення кадрового складу судів, в системі правосуддя потрібно вирішити такі питання: належно організувати роботу судів в умовах воєнного стану, диджиталізувати судочинство, підвищити рівень оплати праці представників апарату судів першої та апеляційної інстанцій, налагодити механізми комунікації між судами й удосконалити підходи до комунікації із суспільством.

А ще очільник Верховного Суду наголосив на необхідності формування нової мережі судів шляхом їх укрупнення. Така потреба зумовлена, зокрема, необхідністю узгодження мапи судів з адміністративно-територіальним устроєм, а також для того, щоб запобігти випадкам, коли через недостатню кількість суддів у певному суді неможливо сформувати колегію для розгляду справи.

Участь у зібранні взяли також представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії судів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України. Серед головних тез їхніх виступів – пріоритет для ВРП зараз – створення служби дисциплінарних інспекторів, яка виконуватиме функції щодо подальшого очищення і перезавантаження судової влади; триває конкурс на зайняття вакантних посад суддів в апеляційних судах та у Вищому антикорупційному суді; важливий напрям діяльності ДСА – забезпечення ефективної роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

За інформацією пресслужби Верховного Суду