flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінницький апеляційний суд закрив справу про торгівлю зіллям у невстановленому місці

26 вересня 2024, 11:54

Постанову суду першої інстанції, якою за торгівлю з рук у невстановленому законом місці на 119 гривень оштрафували жительку одного із сіл Вінницького району, Вінницький апеляційний суд скасував та провадження у справі закрив. Отже, задовольнив апеляційну скаргу жінки.

У протоколі про адміністративне правопорушення йдеться: 21 червня цього року, напередодні Трійці, 51-літня продавчиня реалізовувала свій товар на зупинці транспортних засобів у Тиврові.

«Проте відсутня вказівка на нормативний акт, який передбачає відповідальність за торгівлю з рук у невстановлених місцях і визначає дане місце як не встановлене для торгівлі», – сказано у постанові апеляційного суду.

Також викликає сумнів, чи правильно уповноважені посадові особи встановили ключову ознаку об’єктивної сторони правопорушення. На цьому у своєму рішенні наголошує ВАС, аналізуючи відомості щодо приналежності території, зазначеної у протоколі і постанові суду як місце вчинення адмінправопорушення.

«До того ж  із протоколу неможливо встановити, що саме продавала Галина К., оскільки згідно зі «Словником української мови» зілля – це запашні трав'янисті рослини; навар або настій з деяких рослин; тютюн, горілка та інше», – зазначає  у своєму рішенні апеляційний суд.

Таким чином, у справі відсутні докази, на основі яких можна встановити наявність адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 160 КУпАП. Тож ВАС з’ясував: у діях жінки складу адміністративного правопорушення немає.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду