flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВАС оприлюднили статистику по справах про домашнє насильство

01 вересня 2023, 17:00

29 справ про домашнє насильство надійшло для розгляду із початку цього року до Вінницького апеляційного суду. Дві з них – в межах кримінального судочинства. Про це, зокрема, повідомила керівниця апарату ВАС Наталя Король під час засідання міжвідомчої робочої групи з питань сім’ї, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, що відбулося вчора у Вінниці. Розповідаючи ж про результати роботи служби підтримки постраждалих від домашнього насильства, що діє в установі, зауважила: у двох справах користувачок судових послуг перенаправлено до Центру надання безоплатної правової допомоги, у стількох же – для отримання психологічної допомоги, одній жінці судова волонтерка надала особистий супровід.

«Найбільший попит має така послуга, як надання інформації, оскільки згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення суд не зобов’язаний надсилати потерпілій особі судове рішення. Лише на її прохання», – сказала Наталя Король.

Вона також наголосила, що суди Вінниччини в цьому році розглянули 33 кримінальних справи про сімейну тиранію, але рішення по них оскаржено лише у двох випадках (6 %). Що стосується справ про домашнє насильство як адміністративне правопорушення, то їх розглянули 3 тисячі 639, а оскаржено тільки 15 постанов місцевих судів (0,4 %).

Із аналізом судової практики ВАС у справах про домашнє насильство можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду