flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оштрафували чоловіка за вилов риби і раків із півмільйонним збитком державі

02 листопада 2023, 16:17

Вінницький апеляційний суд залишив у силі постанову Немирівського районного суду, якою жителя одного із сіл Вінницького району Дениса Б. за грубе порушення правил рибальства притягнуто до адміністративної відповідальності. Разом із двома чоловіками у Південному Бузі він виловив майже десять кілограмів риби й раків. Відтак водному господарству України завдав 506 тисяч 668 гривень збитків.

В апеляційній скарзі чоловік, зокрема, зазначив, що суд першої інстанції неповно з’ясував обставини справи. Тому просив ухвалену щодо нього постанову скасувати, а провадження у справі закрити через відсутність у його діях складу адмінправопорушення за частиною 4 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Утім, ВАС апеляційну скаргу Б. не задовольнив. Переконаний: докази винуватості рибалки – достовірні та не містять суперечностей.  А  пояснення, які він надав працівникам рибоохоронного патруля, про те, що 144 раки він виловив руками, суд розцінив критично.

«Отже, Б. намагається уникнути відповідальності, адже у правопорушників вилучили знаряддя вчинення адміністративного правопорушення – раколовку», –  йдеться у постанові апеляційного суду, який і залишив рішення місцевого суду без змін.

Відтак Дениса Б. визнано винуватим у скоєнні правопорушення та піддано адміністративному стягненню ­– 340 гривень штрафу. Також у нього конфіскували знаряддя і засоби вчинення правопорушення, які є його приватною власністю, та незаконно добуті водні живі ресурси.

Додамо, що визнання Б. винним може стати підставою для відшкодування збитків, які він завдав державі.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду