flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрав законної сили вирок стосовно чоловіка, який виправдовував збройну агресію

07 листопада 2023, 11:35

Учора набрав законної сили вирок Могилів-Подільського міськрайонного суду, яким за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України та  глорифікацію її учасників засуджено тамтешнього жителя Геннадія С. Вінницький апеляційний суд залишив це рішення без змін. Водночас відхилив апеляційну скаргу, яку на вирок місцевого суду подав прокурор.  

Він просив скасувати вирок у частині призначення покарання. Вважає: п’ять років позбавлення волі та звільнення від нього з трирічним іспитовим строком для С. – м’яке покарання, що не відповідає тяжкості кримінального правопорушення й особі обвинуваченого. Тому, на думку прокурора, справедливим і законним для могилівчанина буде реальний термін покарання, без звільнення від відбування покарання з випробуванням згідно зі статтею 75 Кримінального кодексу України.

Натомість адвокатка Геннадія С. виступила проти задоволення апеляційної скарги сторони обвинувачення. Між видом і розміром покарання, каже, диспропорції немає.

Заслухавши учасників апеляційного розгляду, колегія суддів ВАС залишила у силі вирок суду першої інстанції. Врахувала: обвинувачений визнав вину, щиро розкаявся та не має судимостей. Також зважила  на його позитивну характеристику, вікові і психологічні особливості, на те, що С. –одружений, пенсіонер, має інвалідність 3 групи та за власною ініціативою надає благодійну допомогу Збройним Силам України.

Звільняючи правопорушника від відбування покарання з іспитовим строком, суд поклав на винного обов’язки, передбачені  статтею 76 Кримінального кодексу України. Це – заходи, спрямовані на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити.  Вони повною мірою здатні забезпечити виправлення і перевиховання особи без відбування покарання.

Додамо, що шістдесятичотирьохлітнього  пенсіонера засудили за те, що у забороненій в Україні соцмережі він розмістив та поширив низку публікацій антиукраїнського змісту. В одній із них ідеться, що жителі Харкова радіють приходу російської армії, а в її солдатах бачать рятівників. Дії могилівчанина кваліфікували за частинами 2 і 3 статті 436-2 КК України.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду