flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Командир військової частини сплатить штраф за зберігання боєприпасів удома

20 листопада 2023, 11:15

Вінницький апеляційний суд залишив у силі постанову Хмільницького міськрайонного суду, якою командира однієї з військових частин Вінниччини Олександра Р. визнано винним у порушенні правил поводження з боєприпасами. За вчинення цього діяння, передбаченого частиною 2 статті 172-19 Кодексу України про адміністративні правопорушення, до нього застосовано адмінстягнення – 17 тисяч гривень штрафу.

На судовому засіданні Р. пояснив, що дозвіл на зброю має, а десять пачок патронів калібру 7, 62 міліметра зберігав удома без злого умислу. Мав нібито збивати ними «Шахедів».

Водночас із постановою суду першої інстанції не погодився. В апеляційній  скарзі просив скасувати її та через відсутність у його діях складу адмінправопорушення провадження у справі закрити. Зауважив, зокрема, що  протокол про адміністративне стягнення складено з порушенням КУпАП, а в матеріалах справи немає доказів стосовно перебування боєприпасів на обліку у військовій частині.

Однак апеляційний суд вважає: суд першої інстанції обґрунтовано визнав докази належними й допустимими. Зрештою, апеляційну скаргу військовослужбовця задовольнив частково. Постанову місцевого суду змінив лише у частині стягнення судового збору.

«Військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, звільняються від сплати судового збору під час розгляду в усіх судових інстанціях у справах, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, а також під час виконання службових обов’язків», – роз’яснив ВАС у своїй постанові, звільнивши Олександра Р. від сплати судового збору. В решті рішення місцевого суду залишив без змін.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду