flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

П’ятидобовий адмінарешт призначив суд чоловіку за систематичне домашнє насильство

24 листопада 2023, 15:00

Вінницький апеляційний суд залишив без змін постанову міського суду, якою жителя Вінниці Леоніда П. визнано винним у скоєнні правопорушення, відповідальність за яке передбачена частиною другою статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та накладено на нього адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту строком на п’ять діб. Чоловік ображав дружину нецензурною лайкою, чим міг заподіяти шкоду її психологічному та фізичному здоров’ю. Тобто, вчиняв домашнє насильство.

 Апеляційну скаргу подав захисник П. Просив постанову скасувати, бо вважає: у діях П. складу адміністративного правопорушення немає.  Про це на судовому засіданні говорило і саме подружжя.

«Це була сімейна сварка. Чоловік тоді був напідпитку. Я викликала поліцію, бо маю на це право і не хотіла, щоб ситуація погіршилася», – сказала, зокрема, жінка.

До речі, до адмінвідповідальності за аналогічні правопорушення Леоніда П. притягували вже двічі – у травні й червні цього року. Отже, домашнє насильство – систематичне, а його свідками стають двоє малолітніх дітей.

«Така поведінка батька однозначно негативно позначається на розвитку дітей як складнику виховання, а тому визнання апеляційної скарги потерпілою не приймається до уваги судом, оскільки впливає на інтереси дітей», – констатував апеляційний суд, відхиливши апеляційну скаргу захисника.

Додамо, що з початку року Вінницький апеляційний суд розглянув 38 справ про домашнє насильство як адміністративне правопорушення і 5 – як кримінальне. Постанову, якою місцевий суд призначив домашньому кривднику адмінарешт, залишив без змін уперше.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду