flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дії Вінницького апеляційного суду як розпорядника інформації суд визнав законними

04 грудня 2023, 09:49

Набрало законної сили рішення Вінницького окружного адміністративного суду, яким позивачці відмовлено у задоволенні адміністративного позову до Вінницького апеляційного суду. Суд встановив, що останній правомірно відмовив запитувачці інформації про  прізвище, ім’я та по батькові прокурора-апелянта та дату подання його апеляційної скарги.

«Положення Закону України «Про доступ до публічної інформації» не поширюються на доступ до інформації або процесуальних документів, одержаних у ході судового провадження, адже порядок їх отримання встановлено процесуальним законом. Тому Вінницький апеляційний суд і переадресував запит в цій частині для розгляду судді-доповідачу у справі як суб’єкту процесуальних правовідносин, у провадженні якого і перебуває кримінальна справа», – обґрунтував відмову у наданні інформації ВАС як відповідач.

Із цим і погодився окружний адміністративний суд. У своєму рішенні також пояснив, що звернення особи стосовно судового розгляду справи, у якій вона бере участь, належить адресувати до суду як суб’єкта  процесуальних правовідносин на підставі процесуального законодавства, а не до суду (керівництва суду) як установи, який у разі отримання такого запиту має право відмовити у його задоволенні, оскільки не володіє і не зобов’язаний володіти запитуваною інформацією (пункт 1 частини першої статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації»).

Пресслужба Вінницького апеляційного суду