flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дві відзнаки Ініціативи «Модельні суди» здобув Вінницький апеляційний суд

04 грудня 2023, 16:43

Відзнаки у двох категоріях – «Доступ до правосуддя та інновації судового адміністрування в умовах війни» і «Сервіси для вразливих осіб та служба волонтерів у суді» отримав Вінницький апеляційний суд від Ініціативи «Модельні суди» Проєкту ЄС "Право-Justice". Нагороди вручили керівниці апарату ВАС Наталі Король під час конференції-відзначення “Модельні суди України 2022-2023: напрацювання воєнного часу», що відбулася 1 грудня у Львові. 

Перед цим держслужбовиця виступила із презентаціями та розповіла учасникам зібрання про інновації, які запровадили у ВАС в умовах війни. До прикладу, облаштували в укритті установи судову залу, де під час повітряної тривоги відбулося вже сімдесят засідань.

«Така зала дозволяє проводити невідкладні судові засідання під час повітряної тривоги. До речі, минулого року у Вінницькому апеляційному суді відклали більше двох тисяч судових засідань. Одна з причин – оголошення повітряної тривоги», – зауважила Наталя Король.

Також вона поінформувала про єдину в Україні службу підтримки постраждалих від домашнього насильства, що діє у ВАС із квітня цього року. Завдяки такому сервісу, за словами керівниці апарату установи, у майже півсотні судових справ двадцятеро людей отримали інформаційну підтримку, двоє – психологічну, стількох же супроводжувала судова волонтерка, ще двом за принципом перенаправлення надали безоплатну правову допомогу у відповідному центрі. Розповіла Наталя Король і про волонтерський сервіс, який активно працює в апеляційному суді і під час воєнного стану. З 2021 року у цьому проєкті взяло участь майже 250 майбутніх правників. До нього планують залучити ще й студентів-психологів.

Ще одне нововведення, народжене у воєнний час, – реконструкція та капітальний ремонт фоє апеляційного суду за принципом універсального дизайну. Тут встановили електронні табло, облаштували комфортну зону очікування з необхідними сервісами, забезпечили контроль доступу, зокрема, через систему Face ID.

«Концепція «Єдиних дверей» – це відкритий простір у фоє установи з єдиними дверима. Звідси – направлення відвідувачів у потрібну їм точку суду, залежно від цілей їхнього візиту та перенаправлення тих, кому потрібні  послуги інших органів державної влади», – зазначила керівниця апарату ВАС.

А як очільниця Всеукраїнської асоціації працівників судів Наталя Король разом із представниками цієї громадської організації поінформувала учасників заходу, зокрема, про результати першого року роботи об’єднання: підписано меморандум про взаєморозуміння між Проєктом ЄС «Право-Justice» і Державною судовою адміністрацією України, проведено кілька конференцій, вебінарів, круглих столів та робочих онлайн- та офлайн-зустрічей, підготовлено статті для всеукраїнських і міжнародних видань.

«Також у відповідні інстанції ми надіслали два звернення: стосовно збереження посади заступника керівника апарату в судах та оплату праці працівників судів, щоб державні службовці суду отримували достойну зарплатню в контексті реформи підходів до оплати праці», – наголосила пані Наталя.

Підбиваючи ж підсумки зібрання, міжнародна головна експертка, керівниця компоненту Судова реформа Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамcка-Ґаллант підкреслила, що  судова влада України вже не перший рік демонструє свою ефективність та стійкість, справляючись з такими складними викликами, як пандемія та повномасштабне вторгнення.

«Суди продемонстрували свою готовність працювати в неймовірно важких умовах, аби забезпечити здійснення правосуддя. Кожен працівник суду докладав титанічних зусиль, щоб система функціонувала, а громадяни могли отримувати якісні судові послуги», – сказала Анна Адамcка-Ґаллант.

Додамо, що загалом Проєкт ЄС «Право-Justice» відзначив 19 судів, які в умовах війни впроваджували модельні рішення. Крім їх представників, участь у форумі взяли представники ДСА України, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Національної школи суддів України та Служби судової охорони. 

Пресслужба Вінницького апеляційного суду