flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді обговорили роль судової влади у подоланні викликів війни

11 грудня 2023, 15:01

Понад 6 тисяч справ щодо кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки надійшло до загальних місцевих судів України за останніх два роки. Майже 40 % із них уже розглянуто з постановленням вироку. Левову частку цих кримінальних проваджень становлять справи щодо колабораційної діяльності (стаття 111-1 Кримінального кодексу України), державної зради (стаття 111 КК України) та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (стаття 110 КК України).

Про це, зокрема, повідомив суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Микола Мазур на міжнародній конференції «Роль судової влади у подоланні викликів війни», що відбулася у Львові 8-9 грудня. Участь у ній, до речі, узяв і суддя Вінницького апеляційного суду Олександр Панасюк.

Суддя ВС наголосив, що війна неминуче впливає на всі процеси в суспільстві, у тому числі на кримінальне судочинство. За його словами, минулого року кількість кримінальних проваджень і матеріалів, які надійшли до судів, значно зменшилася, однак уже в першій половині 2023-го спостерігалася зворотна тенденція. Вона свідчить про те, що суспільство в цілому та судова система адаптувалися до нових (безперечно, екстремальних) умов.

Доповідач навів також кілька прикладів проваджень, які стосувалися засудження українських суддів, які добровільно стали працювати в окупаційних судових органах, українських громадян, які влаштувалися на роботу в так звану народну міліцію або брали активну участь у підготовці, організації та проведенні так званого референдуму про приєднання українських територій до росії. Суддя нагадав і про засудження за статтею 110 КК України вже 52 депутатів державної думи федеральних зборів рф у зв’язку з прийняттям рішень про визнання незалежності так званих ЛНР і ДНР і ратифікацію договорів між рф і цими утвореннями «про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу», що було частиною єдиного злочинного плану і слугувало приводом для агресії.

А от виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко звернув увагу на те, що зараз в Україні є три види кримінальних злочинів: воєнні, військові та всі інші. При цьому серйозна проблема – це відсутність військової юстиції, яка спеціалізується саме на злочинах військових і розуміє особливості розгляду кожної конкретної справи. Приміром, не кожен факт невиконання наказу потребує засудження особи. Серед іншого, правник назвав такі труднощі, як відсутність стандартів розгляду справ, пов’язаних із воєнними злочинами.

За даними Офісу Генерального прокурора, нині зареєстровано приблизно 115 тисяч воєнних злочинів і злочинів, пов’язаних із агресією, та понад 15 тисяч кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки.

Додамо, що, крім суддів, у міжнародній конференції взяли участь  представники органів виконавчої влади та наукової спільноти. Вони, зокрема, обговорили, роль судової влади під час війни та післявоєнної відбудови, кримінальне правосуддя в контексті війни, ефективний захист прав цивільного населення у воєнний час та відшкодування збитків, завданих війною, ефективне виконання рішень Європейського суду з прав людини проти України в контексті забезпечення виконання рішень національних судів в справах з соціальних спорів, реформування юридичної освіти в контексті європейської інтеграції.

Серед організаторів заходу – Верховний Суд, Український католицький університет та відділ програм співробітництва Ради Європи.

 

За інформацією пресслужби Верховного Суду

Автор фото – Петро Чекаль, скріншот із відео конференції