flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся другий у цьому навчальному році випуск судових волонтерів

11 грудня 2023, 15:58

Барнахус – це модель-містечко, в якому лише через психолога допитують дітей – жертв домашнього насильства. В спеціально обладнаній дитячій кімнаті з іграшками й меблями, що не насторожують. Слідчий та прокурор перебувають в іншій кімнаті, не в полі зору дитини. Суддя й адвокати долучаються до допиту дистанційно. Запитання, які вони адресують жертві домашнього насильства, психолог перекладає на доступну для дитини мову.

«Домашнє насильство в кримінальній справі довести дуже й дуже важко. Найціннішими доказами в ній завжди будуть показання. Показання дитини дуже змінюються. Тому важливо зібрати оці первинні дані на першому етапі. Для того, щоб вони були зібрані адекватно і не допустити повторного допиту, повторного травмування дитини, і створено модель «Барнахус», – розповіла випускникам волонтерського курсу керівниця апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король.

Зауважила, що на Вінниччині такий «будиночок» відкрили два роки тому за підтримки міжнародних організацій. Облаштували його у притулку для жінок – жертв домашнього насильства.

«Цінність ваша, по-перше, – в тому, що ви можете нести просвіту в маси. По-друге, бути інакшими ніж ті, в кого схиблене уявлення про стосунки чоловіка і жінки. Як юристи ви повинні мати велике серце, коли розслідуєте справи по дітей», – наголосила Наталя Король.

Крім її мінілекції про проблему сімейної тиранії, майбутнім правникам презентували відеоролик про дівчинку, котра стала жертвою домашнього насильства, подарували фотосесію у суддівській мантії та вручили свідоцтва про успішне завершення навчального волонтерського курсу у Вінницькому апеляційному суді. До речі, він – вже другий у цьому навчальному році. Перший відбувся 20 жовтня для майже 40 майбутніх судових волонтерів.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду