flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Син кинув сніжку в лобове скло автобуса – батько отримав попередження

16 лютого 2024, 14:49

Вінницький апеляційний суд залишив без змін постанову міського суду, якою за невиконання обов’язків щодо виховання сина вінничанина Анатолія К. притягнули до адміністративної відповідальності. До порушника застосували адмінстягнення у виді попередження.

ВАС упевнився, що вихованню дитини батько приділяє недостатньо уваги та не здатен контролювати її поведінку за межами школи та гуртків. Свідчення цього – чотирнадцятилітній син кинув сніжку у лобове скло муніципального автобуса.

На судовому засіданні чоловік пояснив: небезпеку таких дитячих забав усвідомлює. Виховну бесіду із хлопцем провів, але просив врахувати, що передбачати усі дії сина не може. Тому в своїй апеляційній скарзі просив суд постанову міського суду скасувати, а провадження у справі закрити через відсутність складу адмінправопорушення.

Однак ВАС дійшов висновку, що дії Анатолія К. правильно кваліфіковано за частиною 1 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення та обрано співмірний правопорушенню вид адміністративного стягнення – попередження.

«Недбайливе поводження дитини з чужими речами, неповага до прав та свобод інших людей, порушення моральних норм та правил у громадських місцях підтверджує, що обов’язки по вихованню сина правопорушник виконує неякісно та не в повному обсязі», – йдеться у постанові ВАС.

У рішенні також указують: неналежне виконання за своїм змістом та тлумаченням є ухиленням, бо передбачає відступ від головного, правильного, прийнятного, порушення чогось.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду