flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівниця апарату ВАС узяла участь у засіданні щодо запобігання домашньому насильству

27 лютого 2024, 08:48

Із травня минулого року, коли у Вінницькому апеляційному суді розпочала роботу служба підтримки постраждалих від домашнього насильства,  до ВАС надійшло 51 провадження про домашнє насильство, з яких вісім – кримінальні, а решту судді розглядали відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення. З усіма постраждалими від домашнього насильства координаторка служби спілкувалася по телефону. Майже тридцятьом – надала інформаційну підтримку: надіслала брошури у месенджери, двох – зорієнтувала на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, стільком же порекомендувала звернутися до денного кризового центру для отримання психологічної допомоги. Також двох постраждалих від домашнього насильства під час судових засідань супроводжувала волонтерка.

Цікаво, що позаминулого року у провадженні Вінницького апеляційного суду перебувало 34 справи про домашнє насильство як адмінправопорушення і 2 – як злочини.

«Зростання кількості оскаржених рішень свідчить про те, що насильство не замовчують. І тут важлива підтримка, зокрема, на рівні апеляційного суду», – зазначила керівниця апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король.

Про те, як профілактувати домашнє насильство і боротися з ним, говорили на першому у цьому році засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань сім’ї, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, що відбулося днями у Вінниці. Долучилася до нього і Наталя Король.

Учасники заходу внесли зміни до складу робочої групи, оновили план дій суб’єктів у сфері запобігання і протидії домашньому насильству на 2024 рік та обговорили схему взаємодії суб’єктів,  якщо факт домашнього насильства виявив заклад освіти. Також вони спланували інформаційно-просвітницькі заходи в закладах освіти Вінницької територіальної громади.

Крім Наталі Король як представниці судової влади, у засіданні взяли участь, зокрема, працівники департаментів соціальної політики та охорони здоров’я, служби у справах дітей Вінницької міської ради, центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги і районного управління поліції.  

Пресслужба Вінницького апеляційного суду

Фото: Вінницький міський центр соціальних служб