flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Більше чотирьох тисяч засідань в режимі відеоконференції провів ВАС за три роки

27 лютого 2024, 11:29

Упродовж 2021-2023 років Вінницький апеляційний суд за допомогою систем відеоконференцзв’язку провів 4 тисячі 259 судових засідань. Мова – про процеси, що вели судді апеляційного суду, а також про судові засідання інших судів, для участі в яких онлайн суд надавав сторонам відповідний майданчик – робоче місце з комп’ютером та відеокамерою. 

До речі, кількість судових засідань у режимі ВКЗ щороку зростає. Якщо 2021-го судові процеси відбувалися онлайн 742 рази, то в рік повномасштабного вторгнення – удвічі частіше: 1527. Це пов’язано, зокрема, із тим, що на початку війни усі суди перейшли в режим відеоконференції. Причина – конвоювання обвинувачених і засуджених до судів припинили. Відтак загострилася проблема порушення строків розгляду кримінальних проваджень. Щоб її розв’язати, Вінницький апеляційний суд спільно з Установою виконання покарань № 1 вирішив питання організації та проведення відеоконференцій із ВАС в окремо відведеному приміщенні.

«Для технічного забезпечення такого рішення згідно з укладеним договором користування суд надав УВП додаткове комп’ютерне і програмне забезпечення. Це унеможливило призначення до розгляду судами області кримінальних справ на один і той же час», – розповів голова ВАС Сергій Медвецький.

Що ж стосується 2023 року, то тоді в режимі відеоконференції  ВАС провів майже дві тисячі судових засідань.

До речі, перше судове засідання в режимі відеоконференцзв’язку в Україні провели 2012 року.

Як узяти участь у судовому засіданні дистанційно, читайте тут: http://tinyurl.com/mrmanb8t.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду