flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В апеляційному суді провели екскурсію для майбутніх юристів

28 березня 2019, 18:38

Сьогодні вперше в апеляційному суді побували четвертокурсники юридичного факультету технологічно-промислового коледжу Вінницького національного аграрного університету. Їхнє знайомство з установою розпочалося з так званої практики: студенти відвідали два судових засідання у цивільних справах. Потім поспілкувалися з суддею Тетяною Шеметою. Дізналися, зокрема, про процесуальні тонкощі малозначних справ, спрощеного провадження і розгляду заяв щодо відводу суддів.

Познайомилися студенти і з майбутнім суддею Верховного Суду Андрієм Зайцевим, який свого часу теж навчався в технологічно-промисловому коледжі.

«Так само, як і в вас, «Цивільний процес» у мене викладала Ольга Григорівна Шаповалова. Вона дала мені ґрунтовні знання», – почав правник свою розповідь про свій шлях до суддівської мантії та наукового ступеня.

«Навіть якщо ви не будете працювати за фахом, юридична освіта знадобиться у житті. Ви будете знати, як укласти договір, оформити позику. Навіть у шлюбних стосунках фах правника допомагає», – додала Тетяна Шемета.

Побували четвертокурсники і в суддівському кабінеті, і в залах, де розглядають кримінальні справи. Побачили раритетні судові меблі, виготовлені більше 70 років тому.

Прес-секретар Надія Чорна-Гаража, зокрема, розповіла екскурсантам, що будівлі суду – 62 роки. Спроектували її вінницькі архітектори Муза Новакова і Самуїл Рабін.  До початку ж 90-х минулого століття тут перебував міський комітет Комуністичної партії України.

«Згодом на базі обласного суду утворили Апеляційний суд Вінницької області, в листопаді 2018-ого цю установу було ліквідовано й створено Вінницький апеляційний суд. Це – один з напрямів судової реформи», – повідомила прес-секретар.

На завершення екскурсії судді запросили майбутніх юристів на студентські судові дебати, що відбудуться у ВАС 20 квітня, і порадили їм старанно навчатися.

«Як говорив Генрі Форд, кожен, хто перестає вчитися, старіє. Не важливо, чи в 20, чи в 80 років. А той, хто продовжує вчитися, залишається молодим. Найголовніше в житті – зберегти мозок молодим», – сказала Тетяна Шемета.  

 

Прес-служба Вінницького апеляційного суду