flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд скасував непомірний штраф пенсіонерці

21 грудня 2020, 15:37

18 грудня Вінницький апеляційний суд звільнив жительку Тульчина від сплати сімнадцятитисячного штрафу, який їй призначили в першій інстанції за порушення правил карантину. Жінка, торгуючи в магазині, перебувала без засобу індивідуального захисту – маски.

В своїй апеляційній скарзі пояснила: працівники поліції прийшли за кілька хвилин до закриття крамниці, а покупців у ній не було. Тож маску, каже, приспустила.   

ВАС зважив на малозначність скоєного та звільнив порушницю від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням. Водночас провадження у справі закрив. Постанову Тульчинського районного суду скасував.  

Апеляційний суд узяв до уваги й низку фактів: продавчиня частково визнала свою вину; до адмінвідповідальності її раніше не  притягували; жінка нагороджена подяками за благодійність: у свої 77 років допомагає, зокрема, воїнам  АТО; отримує невелику пенсію.

Та, попри це, суд жінку не виправдав. Вона – таки винна у скоєнні адміністративного правопорушення.

До речі, ВАС розглянув 34 справи про недотримання правил карантину: зокрема, 20 із них закрив за відсутністю складу події та складу адмінправопорушення, у 4 – звільнив осіб від відповідальності, застосувавши усне зауваження, у 5 – залишив у силі постанови першої інстанції.      

         Пресслужба Вінницького апеляційного суду