flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАС розглянув апеляційну скаргу довічно ув’язненого

26 листопада 2021, 11:37

Вінницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу довічно ув’язненого Андрія Демба. У ній засуджений просив скасувати ухвалу суду першої інстанції та прийняти нову, якою припинити його катування у вигляді довічного позбавлення волі й погодити вирок у частині покарання з рішенням Європейського суду з прав людини стосовно нього.  Також виступав за вжиття заходів індивідуального характеру, як того вимагає закон про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини.

За словами довічно ув’язненого, суд першої інстанції порушив вимоги кримінального закону й не виконує рішення ЄСПЛ «Дембо та інші проти України», згідно з яким довічне позбавлення волі є катуванням та має бути негайно припинено.

Однак твердження апелянта, що його катують, колегія суддів вважає голослівним, а його доводи – суб’єктивним трактуванням закону. Тож ухвалу Вінницького міського суду залишила без змін.

«Законодавство не передбачає умовно-дострокове звільнення при пожиттєвому ув`язненні, проте після відбуття не менше 20 років призначеного покарання довічно засудженим дозволено клопотати перед Президентом України про помилування», – роз’яснюють в ухвалі Вінницького апеляційного суду.

Додамо, що 1999 року за вбивство дружини й сина Київський міський суд засудив нині п’ятдесятивосьмилітнього Андрія Демба до смертної кари – розстрілу. Згодом Верховний суд України вирок змінив та призначив йому довічне позбавлення волі.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду