flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАС посилив вирок у справі про шахрайство на майже 10 мільйонів

18 лютого 2022, 15:20

Сьогодні Вінницький апеляційний суд скасував вирок міського суду в частині призначення покарання Я., обвинуваченому в шахрайстві на майже 10 мільйонів гривень. Чотири роки позбавлення волі з конфіскацією майна замінив на шість із таким же додатковим покаранням. Таким чином колегія суддів задовольнила апеляційну скаргу прокурора.

ВАС визнав слушними аргументи сторони обвинувачення: визнання вини і щире каяття, що пом’якшують покарання, у даному випадку не знижують істотно ступінь суспільної небезпечності скоєного.

 

«Відтак підстав призначити покарання нижче від найнижчої межі, встановленої санкцією частини 4 статті 190 Кримінального кодексу України, немає», – йдеться в новому вироку апеляційного суду.

П’ятдесятичотирьохлітнього чоловіка визнано винуватим за три епізоди шахрайства в особливо великому розмірі та за один – у великому. Підприємець незаконно заволодів коштами своїх чотирьох товаришів – ділових партнерів. Загалом позичив 9 мільйонів 924 тисячі гривень нібито на закупівлю ліків для закладів охорони здоров`я та проведення робіт на замовлення «Укравтодору». Всі кошти Я. витратив на власні потреби, зокрема, на розвиток бізнесу.

Цікаво, що вісім років підсудного розшукувала поліція. Тим часом він проживав на Кіровоградщині.

«Винен, щиро каюся. А ховався я не від слідства, а від потерпілих. Будь-хто із них міг бути на моєму місці», – сказав обвинувачений.

Потерпілі, до речі, на апеляційний розгляд, як і на попередні судові засідання, не прийшли. Жодних претензій до Я. вони не мають. У своїх заявах просили суд призначити йому покарання згідно з чинним законодавством. ВАС же вирішив посилити вирок обвинуваченому та збільшив термін ув’язнення на два роки.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду