flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваному у службовому злочині військовослужбовцю суд зменшив розмір застави

29 червня 2022, 10:44

Учора Вінницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу адвоката, подану в інтересах начальника одного з відділень Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Г. Водночас скасував ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду, якою до підозрюваного застосовано тримання під вартою з визначенням більше мільйона гривень застави. Своїм новим рішенням суд постановив задовольнити клопотання слідчого частково, обравши військовослужбовцю аналогічний запобіжний захід, але заставу зменшив до майже 200 тисяч гривень.

Адвокат на судовому засіданні зауважив: визначена міським судом застава для його підзахисного – не помірна. Просив, зокрема, врахувати, що Г. надав правдиві покази, раніше до кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувався, проживає з матір’ю, яка перенесла важкі хвороби. Прокурор натомість наполягав залишити у силі рішення суду першої інстанції, а понадмільйонну заставу обґрунтовував виключним випадком – воєнним станом в Україні.  

Сам же Г. підтримав апеляційну скаргу свого захисника. Повідомив також, що разом з друзями та волонтерами придбав для ЗСУ автомобіль і що має намір захищати Україну: написав рапорт про переведення в бойову частину.

Додамо, що Г. підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України. За версією слідства, від вінничанина він отримав 1400 доларів неправомірної вигоди. За це майор мав допомогти йому уникнути призову на військову службу під час загальної мобілізації.  За таку послугу підозрюваний просив півтори тисячі доларів.

Якщо вину Г. доведуть, йому загрожує від п'яти до десяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду