flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАС скасував постанову районного суду щодо прояву неповаги до суду

15 березня 2023, 16:17

Учора Вінницький апеляційний суд скасував постанову Іллінецького районного суду, якою представника сторони у справі, журналіста видання «Багнет нації» та військовослужбовця Андрія Карповича визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 185-3 КУпАП, та накладено на нього адміністративне стягнення – 1700 гривень штрафу. Водночас ВАС закрив провадження у справі за відсутності події та складу адмінправопорушення. Таким чином суд задовольнив апеляційну скаргу пана Карповича.

Чоловік доводив, що суд виніс оскаржувану постанову, не порушивши провадження у справі про адмінправопорушення. Переконував: до суду ставився шанобливо, а суддя неправильно трактував його дії.

«Я брав участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.  Ухвалу чув погано, бо суддя тихо говорив. Як доказ – відеозапис, який Вам надав», – пояснив в апеляційному суді Андрій Карпович. Наголосив: непорозуміння виникло і через те, що секретар судового засідання за вказівкою судді вимкнув звук відеоконференції. Тому, каже, не чув, що говорив суддя, і не знав, що його не чують.

Скасовуючи ж постанову, апеляційний суд узяв до уваги і рішення Ради суддів України, яким затверджено рекомендації щодо порядку розгляду справ стосовно неповаги до суду.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду