flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАС призначив обвинуваченому в злочині проти держави реальний термін ув’язнення

03 квітня 2023, 15:44

Вінницький апеляційний суд ухвалив новий вирок стосовно обвинуваченого у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та призначив йому три роки позбавлення волі. Відтак скасував рішення Ладижинського міського суду, задовольнивши апеляційну скаргу прокурора.  

На думку сторони обвинувачення, місцевий суд не повною мірою врахував поведінку О. під час розгляду кримінального провадження. Чоловік тоді не визнавав вину, не розкаявся та не усвідомив суспільну небезпеку злочину, а обставин, які б пом’якшили покарання, не встановлено. Тож прокурор просив скасувати вирок у частині призначеного покарання. Вважає його таким, що не відповідає тяжкості кримінального правопорушення й особі обвинуваченого.

Натомість захисник і сам обвинувачений із вироком суду першої інстанції погодилися. Переконували: виправлення можливе без позбавлення чи обмеження волі. За словами захисника, О. тривалий час працює на Ладижинській ТЕЦ і був залучений до ліквідації наслідків ракетних обстрілів на ній.

«Це свідчить про те, що обвинувачений не має наміру надалі вчиняти злочини проти України. А злочин, який йому інкримінують, стосунку до збройної агресії не має: подія сталася 2016 року», – запевняв на судовому засіданні захисник. Він також зауважив, що ладижинець має позитивну характеристику, одружений, виховує неповнолітню дитину.

Визнано ж його винним у тому, що в соціальній мережі «Вконтакте» поширив відеоматеріал, який містить публічні заклики до вчинення умисних дій, метою яких є зміна меж території або державного кордону України.

Під час апеляційного розгляду у скоєному чоловік розкаявся, вину визнав та просив суд не позбавляти його волі. Однак ВАС визначив йому три роки ув’язнення, яке належить відбувати реально.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду