flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За незаконне переправлення осіб через державний кордон України – чотири роки ув’язнення

11 квітня 2023, 09:46

Учора Вінницький апеляційний суд залишив без змін вирок Могилів-Подільського міськрайонного суду, яким за незаконне переправлення людей через державний кордон України жителю і громадянину Молдови П. призначено покарання – чотири роки позбавлення волі з конфіскацією майна.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, апеляційні скарги подали і обвинувачений, і його захисник. Просили змінити його в частині призначеного покарання: на рік ув’язнення або штраф на понад 100 тисяч гривень. За словами адвоката, покарання – не справедливе, бо, каже, П. вперше притягують до відповідальності, він має позитивну характеристику та сприяв розкриттю злочину.

«Обвинуваченого використали інші особи. Він ­– лише виконавець кримінального правопорушення, до якого його підштовхнули важкі життєві обставини: матір і сестра потребують коштів на лікування, а сам П. – безробітний», – пояснював під час апеляційного розгляду захисник обвинуваченого. Додав, що гроші як винагороду за переправлення людей через державний кордон України на місці скоєння злочину не виявили.

Як зазначається у матеріалах кримінального провадження,  молдованин мав переправити надувним човном через Дністер вісьмох осіб. Про це його попросив невстановлений чоловік і пообіцяв заплатити за послугу вісім тисяч доларів.  Коли ж П. дістався берегової лінії України, де й очікували потенційні пасажири, його викрили та затримали прикордонники.

Дії двадцятишестилітнього чоловіка кваліфіковано за частиною 3 статті 332 Кримінального кодексу України  (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, сприяння його вчиненню наданням засобів, кваліфікуючими ознаками якого є ті самі дії, вчинені щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб та вчинені з корисливих мотивів).

Пресслужба Вінницького апеляційного суду