flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд призначив винуватиці резонансної ДТП три роки обмеження волі

11 квітня 2023, 15:03

Вінницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу захисника винуватиці резонансної дорожньо-транспортної пригоди у вінницькому мікрорайоні П’ятничани Д. Відтак змінив вирок міського суду в частині кваліфікації та призначеного покарання: обвинувачення за частиною 2 статті ­­286-1 Кримінального кодексу України – на частину 2 статті 286, а п’ять років ув’язнення, яке визначив суд першої інстанції, – на три роки обмеження волі із застосуванням статті 69 КК України (призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом). Що стосується додаткового покарання, то ВАС ухвалив позбавити порушницю водійських прав на такий же строк. У вироку міського суду йдеться про вісім років.

Вінницький апеляційний суд встановив: дані про кількість відібраної у Д. крові у протоколі та у висновку експерта відрізняються. До того ж її досліджували раніше, ніж відібрали, а про те, що від водійки було чутно запах алкоголю, ніхто зі свідків не повідомляв.

Відтак докази щодо стану алкогольного сп'яніння, протокол і висновок експерта, які суд першої інстанції взяв до уваги як обов'язкову ознаку частини 2 статті 286-1 КК України, отримані з грубим порушенням норм Кримінального процесуального кодексу України. Тому колегія ВАС визнала їх недопустимими.

«Вина Д. у вчиненні ДТП у стані алкогольного сп'яніння – не доведена поза розумним сумнівом. Тож апеляційний суд вбачає підстави для задоволення апеляційної скарги сторони захисту про перекваліфікацію дій обвинуваченої на частину 2 статті 286 КК України, оскільки викладене обвинувачення у вироку, за виключенням перебування у стані алкогольного сп’яніння, щодо вчинення ДТП обвинуваченою Д. не оспорюється», – йдеться в ухвалі Вінницького апеляційного суду.

Він також дійшов висновку про часткове задоволення апеляційної скарги в частині пом’якшення покарання обвинуваченої. Переконався: суд першої інстанції правильно узяв до уваги, зокрема, щире каяття жінки, те, що на судових засіданнях вона часто просила вибачення у потерпілого та його сім’ї, допомагала йому коштами на лікування та пропонувала оплатити дороговартісну реабілітацію  в спецсанаторії для покращення здоров’я після ДТП. Під час апеляційного розгляду встановлено: Д. повністю відшкодувала визначену у вироку і моральну шкоду –  500 тисяч гривень.

Про скоєне вона шкодує та хоче попросити у потерпілого вибачення, але зустрітися із школярем їй не дозволяють його батьки. За словами законної представниці потерпілого, він не бажає пробачати обвинувачену і примирятися з нею. Тож наполягала на позбавленні волі Д.

Однак Вінницький апеляційний суд призначив винуватиці дорожньо-транспортної пригоди обмеження волі. Воно полягає у триманні особи в кримінально-виконавчій установі відкритого типу без ізоляції від суспільства в умовах здійснення за нею нагляду з обов'язковим залученням засудженого до праці.

«Таке покарання сприятиме як виправленню засудженої, так і вживанню заходів щодо підтримання її здоров'я, що погіршилося внаслідок ДТП. Таке покарання буде достатнім для переоцінки способу життя і недопущення вчинення злочинів у майбутньому», – констатував Вінницький апеляційний суд.

Додамо, що сталася аварія майже два роки тому на вулиці Івана Богуна у Вінниці. Її спричинила сорокап’ятилітня водійка позашляховика: не врахувала наявність спуску та заокруглення дороги – і виїхала на зустрічний тротуар. Там допустила наїзд на тринадцятилітнього пішохода. Підліток отримав тяжкі травми.

 

              Для довідки:

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

  1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

  1. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Стаття 286-1Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

  1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -

караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

  1. Ті самі діяння, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

              Пресслужба Вінницького апеляційного суду