flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінницький апеляційний суд призначив пропагандистці війни три місяці арешту

18 квітня 2023, 16:20

Вінницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу захисника вінничанки А., обвинуваченої у пропаганді війни. Відтак вирок міського суду у частині призначеного покарання змінив: із року позбавлення волі на тримісячний арешт, який є реальною мірою покарання з ізоляцією від суспільства.

Під час апеляційного розгляду адвокат просив звільнити його підзахисну від ув’язнення, яке призначив місцевий суд з іспитовим строком один рік. Наголошував, що А. займається волонтерством: допомагає внутрішньо переміщеним особам та захисникам України. За свою благодійну діяльність відзначена грамотами і подяками. Загалом має позитивні характеристики, працює в аптеці, доглядає вісімдесятисемилітню матір.

Засуджено ж шістдесятисемирічну вінничанку за те, що в лютому-березні 2022-го на своїй сторінці в соцмережі «Одноклассники» вподобала та поширила зображення з такими текстами: «В Эстонии ждут нападения РФ в ближайшее время. В очередь, сукины дети, в очередь! Российскую оккупацию еще нужно заслужить» та «Я строю мир, я люблю мир. Но воевать я умею лучше всех! С уважением, …». За висновками експерта, у цих матеріалах містяться публічні заклики до розв’язування воєнного конфлікту.

На судовому засіданні обвинувачена, до речі, уродженка російського Омська, вину визнала. Про те, що, як вона каже, лайкнула і поширила чиюсь нісенітницю, шкодує. Пояснила ці вчинки своєю громадянською інфантильністю та інфантильністю.

Призначаючи А. покарання, колегія Вінницького апеляційного суду під головуванням Сергія Бурденюка врахувала характер кримінального правопорушення, ступінь його тяжкості та дані про особу обвинуваченої, зважила на наявність пом’якшуючої покарання обставини і відсутність обтяжуючих.  

Пресслужба Вінницького апеляційного суду