flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд судової практики ВАС: рішення стосовно злочинів, пов’язаних із війною

24 серпня 2023, 15:22

Пропонуємо ознайомитися з оглядом актуальної судової практики Вінницького апеляційного суду. У ньому представлені рішення, ухвалені впродовж лютого 2022 року – липня 2023 року стосовно злочинів, пов’язаних із війною.

П’ятнадцять років позбавлення волі – за державну зраду (справа № 127/7715/22)

20 вересня 2022 року розглянуто апеляційну скаргу обвинуваченого на вирок Вінницького міського суду Вінницької області від 6 травня 2022 року за ознакою злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України.

Рішенням суду першої інстанції чоловіка визнано винуватим та призначено  покарання у виді 15 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Суд установив: 24 лютого минулого року громадянин України добровільно звернувся до військкомату терористичної організації «ДНР» у Макіївці Донецької області, де отримав звання «рядовий». Відтак  був зарахований до армії так званої «ДНР» у складі збройних сил Російської Федерації на посаду гранатометника, йому видали форму зразка збройних сил Російської Федерації, автоматичну стрілецьку зброю та набої до неї, засоби індивідуального захисту, аптечку і сухі продуктові набори для військовослужбовців.

Згодом на підставі наказів військового командування у межах загального плану захоплення України обвинувачений виконував бойові завдання з охорони та оборони стратегічно важливих перехресть доріг і військової техніки збройних сил російської федерації.

Апеляційна скарга мотивована тим, що суд першої інстанції не надав належну оцінку доводам сторони захисту щодо недоведеності вини обвинуваченого. У зв’язку з цим висновки суду, викладені у судовому рішенні, на думку апелянта, ґрунтуються на припущеннях сторони обвинувачення та не відповідають фактичним обставинам кримінального провадження.

Проте колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Вінницького апеляційного суду залишила апеляційну скаргу без задоволення, а вирок Вінницького міського суду Вінницької області – без змін.

П’ять років позбавлення волі: засуджено обвинуваченого у пропаганді війни та поширенні символіки комуністичного тоталітарного режиму (справа № 127/10958/22) 

30 листопада 2022 року Вінницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу обвинуваченого у пропаганді війни та поширенні символіки комуністичного тоталітарного режиму. Відтак вирок Вінницького міського суду Вінницької області від 31 березня 2022 року про обвинувачення у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 436-1, частиною 1 статті 436, частиною 1 статті 436-2 КК України, яким вінничанину призначено п’ять років позбавлення волі без конфіскації майна, залишив у силі.

Під час апеляційного розгляду обвинувачений просив скасувати рішення суду першої інстанції і закрити провадження у зв’язку із відсутністю у його діях складу кримінальних правопорушень. Пояснив, що картинку із зображенням герба Радянського Союзу і написом «СССР, просыпайся!» зберігав в особистій інтернет-колекції соцмережі «ВКонтакте». Однак суд установив, що станом на 5 березня 2022 року публікація перебувала у вільному доступі на особистій сторінці соцмережі та мала 44 відмітки «Сподобалось» і три – «Поширити». Також співробітники Служби безпеки України виявили в акаунті обвинуваченого інформацію щодо схвалення комуністичного режиму, публічний заклик до війни РФ з Україною та листування антиукраїнського змісту.

Чоловік використав, зокрема, такі висловлювання: «Киев надо тупо блокировать, отключить коммуникации, создать надежный коридор своего снабжения», «В Киеве наконец-то ударили по телецентру… удар надо повторить», «Неправильная тактика жалеть хохла.., «Киеву надо рубануть газ, свет. Некого жалеть», «…завалить все ППО и авиацию и быстро, за сутки. Всей навалой задавить ОСОБА_14 …», «…быстро и показательно навести порядок на Донбассе…».  

Вислухавши учасників судового засідання, колегія ВАС ухвалила залишити вирок Вінницького міського суду без змін. Тож за пропаганду війни та поширення комуністичної символіки призначено три і п’ять років ув’язнення відповідно. Шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим чоловік отримав остаточне покарання – п’ять років позбавлення волі.

Продовження читайте на сайті "Судово-юридичної газети": https://tinyurl.com/3rryuv33