flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Імовірного учасника терористичної організації ВАС залишив під вартою

08 вересня 2023, 15:40

Учора Вінницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисника та своєю ухвалою залишив під вартою підозрюваного Валерія Б. Чоловіку інкримінують участь у терористичній організації.

Захисник підозрюваного просив скасувати рішення слідчого судді й ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні клопотання слідчого УСБУ у Вінницькій області про застосування до Б. запобіжного заходу – тримання під вартою. Вважає, що Вінницький міський суд не врахував, зокрема, стан здоров’я підозрюваного, який має низку захворювань.

Також на судовому засіданні стало відомо, що Б. – двічі мобілізований та комісований через низку захворювань, деякі з яких пов’язані з проходженням військової служби.

Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний добровільно вступив у так званий «Славянский полк» терористичної організації «Донецька народна республіка». Там виконував обов’язки, пов’язані зі здійсненням контрольно-пропускного режиму. На блокпосту, що перебував під координуванням представників російської федерації, на виїзді/в’їзді у Костянтинівку Донецької області у напрямку Донецька перевіряв документи, що посвідчують особу, оглядав транспортні засоби та речі людей.

Слідство перевіряє також, чи справді весною 2015 року Б. здійснював агітаційну діяльність, спрямовану на пошук та залучення осіб до вступу (вербування) до незаконних збройних формувань «Донецької народної республіки». Для цього, щоб отримати винагороду, проводив роз’яснювальні бесіди серед мешканців Костянтинівки Донецької області й розміщував публікації у соціальній мережі «Вконтакте».

Як каже сам підозрюваний, на блокпосту він стояв для масовки, а військової форми і зброї у нього тоді не було.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду