flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАС змінив запобіжний захід підозрюваному у незаконному позбавленні волі людей

12 березня 2024, 12:48

Підозрюваний у незаконному позбавленні волі матері та співмешканки Дмитро Б. перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом. Так вирішив Вінницький апеляційний суд, задовольнивши апеляційну скаргу захисника ймовірного порушника. Водночас колегія суддів скасувала ухвалу слідчого судді Липовецького районного суду, якою до підозрюваного як запобіжний захід застосовано тримання під вартою.

Адвокат своє прохання аргументував тим, що підозрюваний – не судимий, характеризується позитивно, потерпілі до нього претензій не мають, а сам він до скоєного ставиться негативно. Тож, на думку захисника, належну процесуальну поведінку жителя Липовця забезпечить менш суворий запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт.

«Матеріали судового провадження не містять жодного доказу того, що Дмитро Б., перебуваючи на волі, переховувався від органу досудового розслідування чи суду, перешкоджав кримінальному провадженню або йому було повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину, і таких доказів не було надано прокурором під час апеляційного перегляду», – констатував у своїй ухвалі ВАС і підкреслив: достатніх підстав для тримання під вартою особи, яка підозрюється у вчиненні нетяжкого злочину, немає.

Ідеться про події, що відбулися близько п’ятої години 15 лютого у Липовці. Двадцятишестилітній Б. учинив сварку зі своїми співмешканкою та матір’ю. Коли потерпілі хотіли вийти з будинку, щоб покликати на допомогу, він замкнув вхідні двері. Згодом побив жінок, зокрема, дерев’яним заступом та погрожував їм убивством.

Дії липівчанина кваліфікували за частиною 2 статті 146 Кримінального кодексу України – незаконне позбавлення волі, вчинене щодо двох осіб з заподіянням їм фізичних страждань. Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк до п'яти років.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду