flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За самовільне залишення місця служби матроса покарано п’ятьома роками ув’язнення

19 березня 2024, 13:58

Сьогодні рішенням Вінницького апеляційного суду набрав законної сили вирок стосовно військовослужбовця Сергія П., якому за самовільне залишення місця служби призначено п’ять років позбавлення волі.

У своїй апеляційній скарзі захисниця засудженого наполягала на зміні рішення Козятинського міськрайонного суду та застосуванні до порушника тримання в дисциплінарному батальйоні. Своє прохання мотивувала, зокрема, тим, що П. – учасник бойових дій, визнав свою провину, має погашену судимість. За її словами, закон чоловік переступив через складну життєву ситуацію, але повернутися на службу планував.  

На думку ж прокурора, п’ять років ув’язнення для П. – справедливе й законне покарання. Зауважив: порушнику призначено мінімальний строк позбавлення волі із тих, які передбачені санкцією частини 5 статті  407 Кримінального кодексу України. Що ж стосується тримання у дисциплінарному батальйоні, то таке покарання, каже сторона обвинувачення, законодавець заборонив. Відтак просила залишити вирок суду першої інстанції без змін.

Додамо, що тридцятисемирічного Сергія П. засуджено за тяжкий злочин. Його він скоїв у травні минулого року через три місяці після призову: на станції «Козятин» залишив вагон поїзда, яким разом з іншими військовослужбовцями повертався до військової частини із навчання в Іспанії. Правоохоронці затримали втікача за місцем його проживання у листопаді 2023-го.

А засудили його за самовільне залишення місця служби, вчинене військовослужбовцем (крім строкової служби) без поважних причин, тривалістю понад три доби, в умовах воєнного стану.

  Пресслужба Вінницького апеляційного суду