flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя дискутували про новочасні виклики для судової влади

02 квітня 2024, 16:26

Одним із проблемних напрямів, який безпосередньо корелюється із питанням доступу до правосуддя, є об’єктивна необхідність оновлення мережі судів, особливо судів загальної юрисдикції першої інстанції. Запровадження і реалізацію нової мережі правосуддя потрібно синхронізувати із завершенням адміністративно-територіальної реформи на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, а також АР Крим.

Про це зазначив голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик під час заходу «Дискусія про новочасні виклики для судової влади: розбудова інституційної спроможності в умовах воєнного стану та поствоєнного періоду», який відбувся у Вищій раді правосуддя 29 березня.

«Затвердження оновленої мережі судів дасть можливість чітко визначити кількісний склад судів, їх спеціалізацію, що дозволить оптимізувати навантаження суддів», – сказав очільник ВРП.

Також вирішення цього питання дозволить розв’язати проблему із відбудовою судів. Станом на сьогодні 124 приміщення судів зазнало пошкоджень різного ступеня, з яких 15 – зруйновані. За попередніми розрахунками, для відновлення роботи цих судів з проведенням комплексних ремонтних робіт, придбанням необхідного обладнання та меблів необхідно орієнтовно понад 1,9 млрд грн. Отже, доцільно спочатку затвердити мапу судів і на її базі розпочинати відбудову, пояснив Григорій Усик.

Крім цього, на переконання доповідача, розсудливого та фахового обговорення потребують питання щодо створення нових судів: Вищого суду з питань інтелектуальної власності, інвестиційного суду, військових судів, Вищого адміністративного суду (який розглядатиме адміністративні справи проти національних державних органів, зокрема, НБУ, НАБУ, НАЗК).

До речі, на форум запросили і Всеукраїнську асоціацію працівників судів в особі її голови Наталі Король. За словами очільниці громадської організації, участь у такому зібранні вона взяла вперше.
 
Для ГО це, каже, знаково в контексті досягнення її головної мети – об’єднання працівників судів задля:
- покращення комунікації в судах та органах системи правосуддя;
- вироблення механізмів вирішення актуальних викликів, що постають у роботі судів;
- створення умов для реалізації ідей розвитку правосуддя;
- встановлення міжнародних професійних зв’язків для обміну продуктивними рішеннями щодо покращення умов для забезпечення здійснення правосуддя;
- представлення інтересів працівників суду та судової гілки влади при формуванні державної політики.

Більше про захід читайте на сайті ВРП.

 

                        За матеріалами пресофісу Вищої ради правосуддя