flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За лайку в соцмережі вінничанина покарано десятидобовим адмінарештом

04 квітня 2024, 16:08

Вінницький апеляційний суд залишив без змін постанову Вінницького міського суду, якою Дмитра Ч. визнано винним у вчиненні дрібного хуліганства та накладено на нього адміністративне стягнення – десятидобовий адміністративний арешт.

Як повідомив на засіданні ВАС суддя-доповідач, двадцятидев’ятилітній  чоловік розмістив в інстаграмі відео, де нецензурно лаявся у бік Служби безпеки України та Міністерства ВС. Також образливо висловлювався стосовно Президента України.

У скоєному вінничанин розкаявся, навіть видалив свій акаунт у згаданій соцмережі, однак рішення суду першої інстанції не прийняв. В апеляційній скарзі просив оскаржувану постанову скасувати, а провадження у справі закрити: вважає, що в його діях події та складу адміністративного правопорушення немає. На цьому наполягав і захисник правопорушника. На його думку, соціальна мережа не є громадським місцем, а дрібне хуліганство – це нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян.

Проте Вінницький апеляційний суд у своїй постанові, погодившись із висновком суду першої інстанції, вказав: до сфери хуліганства як протиправних посягань на громадський порядок належить і спілкування людей у віртуальному просторі.

«Згідно з чинним законодавством є всі необхідні підстави для того, щоб визнавати соціальні мережі, чати, форуми та блоги громадським місцем при вчиненні індивідами адміністративних правопорушень і злочинів, які зазіхають на громадський порядок», –  пояснив Вінницький апеляційний суд.

Тож інтернет-ресурс «Instagram», на його переконання, відповідає критеріям віртуального спілкування, де має бути забезпечений громадський порядок.

Що ж стосується поширеного у цій соцмережі матеріалу, то  ВАС, як і міський суд, наголосив: відео – не просто образливе, а шкідливе для України. Воно діє на користь ворога, який ретельно відслідковує українські джерела і використовує їх в інформаційній війні проти нашої держави. 

Відтак правопорушення, яке скоїв Дмитро Ч., за ступенем громадської безпеки наближається до злочину. Тому суд і призначив йому найсуворіший вид адміністративного стягнення, що застосовується лише у виняткових випадках. Це – адміністративний арешт, який передбачає тримання правопорушника в умовах ізоляції від суспільства.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду