flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДТП, внаслідок якої загинув п’ятирічний хлопчик: ВАС ухвалив рішення стосовно підозрюваного

17 липня 2024, 15:52

Підозрюваний у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок  якої помер п’ятирічний хлопчик, і надалі перебуватиме під вартою. Так учора вирішив Вінницький апеляційний суд, залишивши без змін ухвалу слідчого судді міського суду.  

Захисник імовірного порушника в апеляційній скарзі просив скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким застосувати до Володимира Д. м’якший запобіжний захід – нічний домашній арешт. Серед аргументів адвоката – зокрема, такі: підозрюваний має міцні соціальні зв’язки –  дружину та двох малолітніх дітей, є єдиним доглядальником матері, що має інвалідність, офіційно працює. Також Д. – учасник бойових дій (майже півтора роки був на фронті) та вперше притягується до кримінальної відповідальності.

Як повідомив на судовому засіданні прокурор, водій залишив місце події, а згодом уводив в оману правоохоронців: говорив, що перебуває не в Вінниці, не відчиняв їм двері. До того ж у його крові, каже, виявили два проміле алкоголю.                             

Аварія, додамо, сталася на вулиці Пирогова у Вінниці приблизно опівночі 7 липня. Слідчі встановили: на нерегульованому пішохідному переході автомобіль марки «Nissan Е-NV 200» під керуванням Володимира Д. наїхав на хлопчика, котрий ішов у супроводі мами й тата. За словами прокурора, удар був такої сили, що з автівки злетів номерний знак. Унаслідок цього дитина померла під час надання їй медичної допомоги.

Як зауважив адвокат підозрюваного, хлопчик виїхав на дорогу на самокаті і був на кілька метрів попереду батьків.

Підозрюваний каже, що фізично не міг побачити маленького пішохода та що шкодує про скоєне.

Якщо вину тридцятидев’ятилітнього водія доведуть, йому загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі згідно із санкціями відповідних частин статей 286-1 та 135 Кримінального кодексу України. 

 

ДЛЯ ДОВІДКИ:

ч. 3 ст. 286-1 КК України – Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого (караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років).

ч. 3 ст. 135 КК України – Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки (караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років).

Пресслужба Вінницького апеляційного суду