flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінничанку, якій інкримінували невиконання батьківських обов’язків, ВАС визнав невинною

18 вересня 2024, 14:22

Учора Вінницький апеляційний суд скасував постанову міського суду, якою Юлію К. визнано винною у невиконанні обов'язків щодо виховання дочки. За це адмінправопорушення суд першої інстанції наклав на неї адміністративне стягнення – попередження.

З таким рішенням вінничанка не погодилася й подала апеляційну скаргу. Просила постанову скасувати й ухвалити нову, якою провадження у справі закрити. Вважає: в її діях немає ні події, ні складу адмінправопорушення. Тобто об’єктивні дані щодо ухилення її від виконання своїх батьківських обов’язків, внаслідок чого дочка втекла з дому, не встановлені. 

«Моя 15-літня дитина має непростий характер. Я не раз зверталася за допомогою і в соціальні служби, і в поліцію. Так, її три доби не було вдома. Де перебуває, не повідомляла», – говорила під час апеляційного розгляду Юлія К. і запевняла: свої обов’язки щодо виховання дітей виконує справно.

До речі, у своїй постанові Вінницький апеляційний суд наводить перелік обов’язків батьків щодо виховання та розвитку дитини згідно зі статтею 150 Сімейного кодексу України. Водночас зауважує: у протоколі про адміністративне правопорушення не зазначено, які саме дії, спрямовані на ухилення від виконання батьківських обов’язків, вчинила чи не вчиняла Юлія К.

Відтак апеляційну скаргу сорокалітньої вінничанки ВАС задовольнив, оскільки з’ясував: у її діях складу адмінправопорушення таки немає.  

Додамо, що з 2019 року місцеві загальні суди Вінниччини розглянули більше десяти з половиною тисяч справ за статтею 184 КУпАП (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей). Вінницький апеляційний суд за цей час ухвалив рішення по майже 40 таких провадженнях.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду