flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАС ухвалив рішення стосовно обвинуваченої у пропаганді та виправдовуванні війни

04 жовтня 2024, 15:09

Учора Вінницький апеляційний суд залишив у силі ухвалу міського суду, згідно з якою крижопільчанці обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Жінку обвинувачують у поширенні в соцмережі матеріалів, що містять, зокрема, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України.

Судове засідання в апеляційній інстанції відбулося без ймовірної порушниці. Досудовим розслідуванням встановлено, що вона переховується від органів слідства. Щоб уникнути кримінальної відповідальності, перебуває на території держави-агресорки. До того ж ще пів року тому крижопільчанку оголосили у державний, міждержавний та міжнародний розшук.

Утім, її адвокатка в апеляційній скарзі зазначила: на момент розгляду клопотання в матеріалах судового провадження немає відомостей про перебування тоді ще підозрюваної у міжнародному розшуку. Відтак, вважаючи ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду, незаконною, захисниця просила це рішення скасувати й відмовити у задоволенні клопотання слідчого про застосування до К. запобіжного заходу – тримання під вартою.

Однак колегія суддів ВАС апеляційну скаргу відхилила й погодилася з висновком суду першої інстанції. На її переконання, він урахував характер, суспільну небезпеку злочинів, які інкримінують фігурантці справи,  покарання у вигляді позбавлення волі, що загрожує їй у разі визнання її судом винною.

«Підозрювана може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, незаконними засобами впливати на свідків у кримінальному провадженні, які володіють інформацією щодо обставин вчинення злочину, а також знищити, сховати або спотворити будь-які із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, вчинити нові або продовжуватиме вчиняти злочини», – йдеться в ухвалі апеляційної інстанції.

Тому ВАС констатував: щоб запобігти вказаним ризикам, застосування щодо К. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – об’єктивно необхідне.

Пресслужба Вінницького апеляційного суду