flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВАС взяла участь у спеціалізованій навчальній програмі з екологічних воєнних злочинів

08 жовтня 2024, 15:13

Суддя Вінницького апеляційного суду Світлана Мішеніна взяла участь у спеціалізованій навчальній програмі з екологічних воєнних злочинів, організованій Проєктом ЄС «Право-Justice» у співпраці з Офісом Генерального прокурора та Міжнародною асоціацією юристів (IBA) у місті Жешуві (Польща).

Захід охопив такі ключові теми, як війна та її вплив на навколишнє середовище; міжнародні інструменти та національні методи переслідування екологічних воєнних злочинів в Україні; збір, кураторство та презентація доказів; знищення сільськогосподарських земель та навколишнього природного середовища, а також протидія правовому захисту.

На тренінгах порушували питання щодо атак на Новокаховську греблю, нападів на Запорізьку атомну електростанцію та  заповідники і притулки для диких тварин, вбивства дельфінів та інших мешканців Чорного моря, затоплення шахт, що призводить до отруєння місцевих підземних вод і річок. Досліджували учасники зібрання і шкоду, завдану навколишньому середовищу. Обговорювали й елементи доказування за статтями 438 (воєнні злочини) та 441 (екоцид) Кримінального кодексу України, зважаючи на концепцію екологічних злочинів у межах наявних правових режимів злочинів, злочинів проти людяності, геноциду.

Також приділено увагу застосуванню міжнародного гуманітарного права (права війни) до навколишнього середовища під час війни з урахуванням положень статті 35 Додаткового протоколу I до Женевських конвенцій, Керівних принципів МКЧХ, статті 8(2) Статуту МКС та нових принципів Комісії міжнародного права.

Додамо, що нині в Україні розслідують 14 кримінальних проваджень щодо екоциду. Масове ж знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу, караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.