flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд призначив довічне позбавлення волі убивцям вінницького таксиста

10 червня 2020, 17:18

Вінницький апеляційний суд ухвалив вирок, яким призначено довічне позбавлення волі убивцям вінницького таксиста. Таким чином Вінницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу адвоката потерпілого – батька водія.

Колегія суддів вирішила: троє засуджених мають відбувати суворіше покарання. Вважає, що суд першої інстанції не повністю врахував тяжкість і суспільну небезпечність злочинів та спосіб їх скоєння. Водночас нагадала: санкція частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України передбачає від десяти до п`ятнадцяти років позбавлення волі або довічне.

«Покарання у виді довічного позбавлення волі встановлюється лише за вчинення особливо тяжких злочинів. У частині 5 статті 12 КК України зазначено, що злочин, за який передбачається покарання у виді довічного позбавлення волі, є особливо тяжким», – йдеться у вироку апеляційного суду.

Призначаючи покарання, місцевий суд не врахував, що обвинувачені діяли як організована група, за змовою скоїли шістнадцять злочинів, з яких чотири – умисні особливо тяжкі.

Трохи передісторії. Двоє жителів Вінницького району й один – Іллінецького, які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі, з липня по жовтень 2015-ого року викрадали з автомобілів, зокрема, акумулятори, магнітоли й колеса. Потім їм захотілося заволодіти чужою машиною. Домовилися навіть із працівником СТО, що той купить у них крадену іномарку. Жертвою обрали таксиста на «ауді». Замовили йому поїздку з Вінниці до Мізяківських Хуторів Вінницького району. Дорогою один зі злочинців накинув водієві на шию металевий трос і почав його душити, але зашморг обірвався. Таксист намагався втекти. Пасажири його наздогнали й побили, вивезли до лісу, зв’язали  руки ременем й задушили мотузкою. Зашморг на шиї затягували усі троє. Потім таксиста пограбували: заволоділи майном на 20 з лишком тисяч гривень. Іномарку ж продали через кілька годин за 20 тисяч, хоча, за висновками експертів, її вартість – більше 100 тисяч.

Така «ціна» життя двадцятивосьмирічного чоловіка, у якого були дружина і двоє малолітніх дітей.

Організатору й керівнику злочинної групи місцевий суд призначив 15 років позбавлення волі з вилученням майна, двом іншим – відповідно 13 і 14. Теж – із конфіскацією.

Вінницький апеляційний суд скасував вирок першої інстанції  лише в частині призначеного покарання та присудив чоловікам довічне позбавлення волі. Решту рішення не змінив.

Вирок набув чинності з моменту проголошення. Його ще можна оскаржити у Верховному Суді.      

Пресслужба Вінницького апеляційного суду